*Napomena - Zbog povećanog volumena dostava u rijetkim slučajevima moguća su kraća kašnjenja. Hvala Vam na razumijevanju.
Povrtlarstvo
Posted in

Aktivnosti u vrtu koje je potrebno obaviti prije početka sezone

Posted in

Zima je vrijeme kada mnoge biljke miruju, a aktivnosti u vrtu i voćnjaku prelaze na održavanje i planiranje za nadolazeću sezonu. U nastavku teksta donosimo neke od uobičajenih zimskih aktivnosti u vrtu i voćnjaku:

REZIDBA

Zima je idealno vrijeme za rezidbu voćaka. Uklonite mrtve ili bolesne grane i oblikujte stablo za optimalan prodor sunčeve svjetlosti i cirkulaciju zraka. Orežite uspavane trajnice i ukrasno grmlje kako biste potaknuli zdrav rast u proljeće.

PRIPREMA TLA

Dodajte organsku tvar, kompost ili dobro istrunulo gnojivo u tlo kako biste poboljšali njegovu strukturu i plodnost. Sadite pokrovne usjeve za zaštitu tla od erozije, suzbijanje korova i dodavanje hranjivih tvari.

MALČIRANJE

Nanesite sloj malča oko drveća, grmlja i višegodišnjih biljaka kako biste zaštitili njihovo korijenje od ekstremnih temperatura i sačuvali vlagu.

SUSTAVI ZA NAVODNJAVANJE

Sustave za navodnjavanje ispustite i pripremite za zimu kako biste spriječili smrzavanje i moguću neželjenu štetu.

ODRŽAVANJE ALATA

Očistite i naoštrite vrtni alat za nadolazeću sezonu. To uključuje škare za rezidbu, motike, lopate i drugu opremu.

SUZBIJANJE ŠTETOČINA I BOLESTI

Pregledajte voćke od znakova štetnika i bolesti. Primijenite uljne raspršivače za suzbijanje štetnika koji prezimljuju na voćkama.

PLANIRANJE

Pregledajte i isplanirajte nadolazeću vegetacijsku sezonu. Pribavite sjeme, isplanirajte plodorede i ažurirajte rasporede vrtova.

BRIGA O ŽIVOTINJAMA

Osigurajte hranu i vodu za ptice te ostale divlje životinje tijekom zimskih mjeseci.

ODRŽAVANJA HLADNOG OKVIRA ILI STAKLENIKA

Ako imate hladni okvir ili staklenik, provjeravajte ga i održavajte kako biste bili sigurni da je spreman za pokretanje sjemena ili zaštitu biljaka osjetljivih na hladnoću.

ZAŠTITA BILJA

Upotrijebite zaštitne pokrivače poput vreća ili pokrivača protiv smrzavanja kako biste zaštitili osjetljive biljke od ekstremne hladnoće i mraza.

BERBA KASNIH USJEVA

Požnjeti sve preostale usjeve otporne na hladnoću, poput kelja, prokulice i mrkve, prije nego što zamrznu.

Ne zaboravite da određeni zadaci mogu varirati ovisno o vašoj lokalnoj klimi i vrstama biljaka koje uzgajate. Posavjetujte se s lokalnim stručnjacima za vrtlarstvo ili savjetodavnim službama za preporuke specifične za regiju. Za svaki savjet, slobodno nam se obratite s povjerenjem jer brinemo o vašim usjevima.

Pratite nas
VRH

Košarica 0